Confidenţialitate

De ce nu scad creditele românilor? Explicația BNR | AUDIO

BNR explică de ce nu scad creditele românilor: este nevoie ca măcar două luni la rând prețurile să fie în scădere, arată Banca Națională. Acest lucru ar permite ca, apoi, dobânda-cheie să fie redusă, iar dobânzile la credite să scadă. BNR a meținut dobânda cheie la 7% – așadar, toate dobânzile rămân în continuare sus. La insistențele jurnaliștilor, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că va urma tendința de scădere, pe care o va da în curând și Banca Centrală Europeană:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalist: Este posibilă o scădere a ratei cheie la ședința din aprilie?

Mugur Isărescu: „Știu că vă dezamăgesc, dar chiar nu vă răspund. Ne mai trebuie cel puțin două luni, cred eu, de scădere a prețurilor, a indicelui prețurilor de consum ca să luăm o decizie. Aprilie, mai. Chiar așa credeți că e important, asta pentru mine, sau este important pentru dumneavoastră ca…”.

Jurnalist: Să știți că este cumva important pentru cei care au credite, pentru că acel IRCC se actualizează cu mare întârziere după cum știți.

Mugur Isărescu: „Cu datele actuale credem că urmăm și noi traiectoria de scădere pe care o va face categoric și doamna Lagarde, adică BCE și FED-ul – Banca Angliei”.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat de ce dobânda-cheie nu putea fi scăzută în ianuarie: noile taxe au adus luna aceasta noi scumpiri

Câtă vreme inflația e în creștere, dobânzile nu au cum să scadă, a insistat șeful Băncii Centrale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Evităm să dăm traiectorii fluctuante ratei de politică monetară și ca să fiu mai clar nu urmăm neapărat exemplul țărilor vecine. De aceea ne-am și abținut. Dar am avut și acest caz particular: știam că în ianuarie inflația va crește. Nu dădea deloc bine ca exact în luna ianuarie să ne apucăm să luăm o decizie în acest sens”, a spus Mugur Isărescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Citește și: Mugur Isărescu, analiză BNR a scumpirilor din ianuarie 2024: Avem o anumită creștere a indicelui prețurilor de consum | AUDIO