Confidenţialitate

Crăciunul de altădată în imagini – GALERIE FOTO

Pe vremea bunicilor, sărbătorile de Crăciun începeau întotdeauna cu urările colindătorilor pe la casele creștinilor.

copii_cu_steaua

Gospodinele se îngrijeau de casă şi de bucate, bărbaţii erau ocupaţi cu tăierea porcului şi cu treburile din gospodărie, iar copiii cârmuiau săniuţele prin nămeţi, iar seara mergeau să vestească naşterea Mântuitorului şi să le ureze sătenilor an bun şi belșug.

copii_cu_colinda

Femeile împodobeau bradul cu ce aveau prin casă, mere, turtă dulce sau hârtie colorată, făceau “beteală” din boabe de fasole înşirate pe aţă, puneau ştergare prin casa şi îmbrăcau hainele de sărbătoare ţesute frumos la război.

adulti_si_copii_cu_saniile

Grupuri de colindători, fie copii, fie adulţi, se strângeau în ajun de Crăciun şi porneau, de obicei, de la casa preotului.

copii_cu_steaua_1

Apoi, umblau prin sat cu Steaua pe la casele oamenilor care îi răsplăteau cu nuci, mere şi colaci, ridicând care mai de care o stea mai ferchezuită şi mai împodobită.

colindatori_cu_steaua_1

Sătenii se pregăteau cu sute de covrigi înșirați pentru a-i împărţi colindătorilor. Peste tot mirosea a sarmale, a cozonaci şi alte bunătăţi pregătite de gospodine.

copii_la_zapada

Pe atunci, copiii nu se dădeau înapoi de la joaca prin zăpadă până seara târziu, când veneau acasă rumeni în obraji, cu pantalonii îngheţaţi ca o scoarţă de copac şi se repezeau la gura sobei să îşi încălzească mâinile.

copii_cu_saniuta  copil_bulgare_de_zapada

copil_cu_saniuta

Pe la oraşe, adulți şi copii laolaltă se distrau pe patinoar sau admirau jucăriile din vitrine.

jucarii_in_vitrina femeie_la_patinoar patinatori

După îndestularea de Crăciun, urmau pregătirile pentru Anul Nou şi se relua colindatul cu Pluguşorul şi cu Sorcova.

copii_cu_sorcova