Confidenţialitate

Cozi la secțiile de votare din țară și străinătate

Ascultătorii Europa FM semnalează cozi la secțiile de votare, atât din țară cât și din străinătate.

Până la ora 13:00,98.174 de români au votat în străinătate pentru Referendum și 99.788 pentru alegerile europarlamentare.

Pentru cele 441 de secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional. Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 de timbre autocolante şi 2.147 de ştampile cu menţiunea “VOTAT”.

Cele mai multe secţii de votare pentru europarlamentare sunt în Italia – 76, dintre care 5 la Roma. În Spania vor fi deschise 50 de secţii de votare, în timp ce în Germania vor fi 25.

Spaţiile în care vor fi organizate secţiile de votare pentru europarlamentarele din 26 mai sunt ambasade sau secţii consulare ale României, dar şi clădiri cu alte utilităţi.

Lista tuturor secţiilor de votare, precum şi alte informaţii utile referitoare la desfăşurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul MAE.

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

În țară  până la ora 13 pentru alegerile europarlamentare au votat 19,75% și 16,08% pentru Referendum.

HAGA

ROMA

LUXEMBURG

”Va prezint mai jos situatia actuala la sectia de votare din cadrul Ambasadei Romaniei in Luxemburg. Tin sa precizez ca ceea ce se vede e doar o mica parte, coada se intinde inclusiv pana in strada. Masinile parcate au format o coada de 4 km”.

PARIS

PRAGA

COPENHAGA

DONCASTER

LINZ

MALAGA

ELVEȚIA

Cozi sunt și la mai multe secții de votare din țară. ”Sunt din Piatra Neamt. Am votat la sectia de votare nr. 51. Am votat la toate scrutinurile electorale de pana acum. Am stat la o coada de 50 – 60 alegatori, cum nu am stat niciodata pana acum. Am intrebat de ce nu merge mai repede actiunea de votare. Mi s-a raspuns ca au numai doua stampile pt. ca nu se asteptau la o participare asa mare”, relatează un ascultător pe pagina de Facebook Europa FM.

Plângere penală pentru organizarea alegerilor în diaspora

Partidul Național Liberal va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora, a anunţat, duminică, liderul Ludovic Orban.

“Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora.

Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot”, a afirmat șeful PNL, în cadrul unei conferinţe de presă.