PNL denunță organizarea votului în diaspora

Partidul Național Liberal va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora, a anunţat, duminică, liderul Ludovic Orban.

„Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora.

Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot”, a afirmat șeful PNL, în cadrul unei conferinţe de presă. Ludovic Orban a menţionat că a cerut echipei de jurişti a PNL să pregătească plângerea penală, care urmează să fie depusă în cursul zilei de luni.

„Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diaspora care pot să îşi exercite votul. Cozile din aproape toate oraşele importante europene în care există secţii de vot arată cum Guvernul îşi bate joc de cetăţenii săi, arată cum este împiedicată exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de preşedintele României.

Am instruit toţi delegaţii noştri din secţiile de votare să intervină pe lângă preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să îşi exercite aceste drept fundamental. Ruşinos, penibil, revoltător! Frica celor care guvernează de români este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni”, a adăugat preşedintele liberal, Ludovic Orban.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin sau Offenbach, s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS