COVID-19: OMS cere prudență în relaxarea restricțiilor

Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut statelor care relaxează restricțiile să adopte măsuri adecvate pentru controlul răspândirii noului coronavirus, alături de asigurarea unor sisteme de urmărire a cazurilor și carantinare a pacienților.

„Riscul unui nou blocaj rămâne ridicat dacă țările nu gestionează extrem de atent tranziția și printr-o abordare pe etape”, a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Epidemiolog în cadrul organizației, Maria Van Kerkhove și-a exprimat îngrijorarea față de virusul care a infectat 3,71 milioane la nivel global și a ucis mai mult de 258.000 de oameni, notează Reuters.

OMS a cerut guvernelor lumii, miercuri, să investească în sistemele sanitare şi de prevenţie, pentru a fi pregătite de apariţia în viitor a altor crize precum cea din prezent.

“În timp ce facem eforturi să răspundem la pandemia de COVID-19, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne pregăti de viitoarea”, a transmis directorul general al OMS.

“Nu putem continua să căutăm fonduri în timp ce ne panicăm”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În ultimele săptămâni, au fost inițiate mai multe acţiuni de strângere de fonduri necesare pentru cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuirea unui vaccin, a tratamentelor şi a testelor pentru a opri actuala pandemie.

Un teledon mondial organizat de Comisia Europeană, cu participarea Rusiei, Indiei şi a Statelor Unite ale Americii, a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS