Confidenţialitate

COVID-19: Cercetătorii israelieni au izolat un anticorp monoclonal cheie

La principalul laborator de cercetare biologică al Israelului (IIBR), experții au reușit să izoleze un anticorp important pentru noul coronavirus, relatează Reuters.

Autoritățile au calificat reușita drept “un progres semnificativ” pentru obținerea unui posibil tratament pentru COVID-19.

Anticorpul poate neutraliza coronavirusul în corpul purtătorului, a spus ministrul isrelian al Apărării.

Naftali Bennett susține că a fost informat despre “o descoperire semnificativă pentru găsirea unui antidot pentru coronavirus”.

Directorul institutului, Shmuel Shapira, a anunţat că se lucrează la patentarea formulei pentru acest anticorp, după care se va căuta un producător internaţional pentru fabricarea în masă a acestuia.

IIBR a condus eforturile Israelului de a dezvolta un tratament şi un vaccin pentru coronavirus, inclusiv prin testarea sângelui persoanelor care s-au însănătoşit după COVID-19, afecţiunea respiratorie cauzată de virus.

Anticorpii din astfel de probe, proteine ale sistemului imunitar ce rămân după înfrângerea coronavirusului, sunt consideraţi drept cheia pentru un posibil tratment.

Anticorpul izolat este monoclonal, adică a fost derivat dintr-o singură celulă recuperată, şi are astfel un potenţial mai ridicat.

Cercetători din alte țări au analizat, până acum, anticorpi policlonali sau derivați de la două sau mai mulți celule.

Israelul a fost una dintre primele ţări care şi-au închis graniţele şi au impus restricţii aspre pentru deplasările populației, în încercarea de a limita epidemia pe teritoriul său.

Statul evreu a raportat 16.246 cazuri şi 235 de decese, din cauza noului coronavirus.