Confidenţialitate

Cotidianul american New York Times dă în judecată Comisia Europeană

În centrul procesului se află o serie de mesaje între șefa Comisiei și conducerea Pfizer. Jurnaliștii de la New York Times cer prezentarea acestei corespondențe. Ei caută astfel informații despre înțelegerea privind achiziția de vaccinuri anti-COVID.

Cotidianul american New York Times vrea să vadă mesajele între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, și șeful Pfizer, Albert Bourla.

A deschis procesul la Curtea Europeană de Justiție pe 25 ianuarie, scrie publicația Politico.

Jurnaliștii susțin că este o obligație pentru Comisia Europeană să prezinte aceste mesaje, în care speră să găsească informații importante despre achizițiile europene de vaccinuri anti-Covid, în valoare de miliarde de euro.

Anul trecut, mai mulți europarlamentari și activiști au criticat lipsa de transparență. Comisarul european pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a susținut la un moment dat că mesajele text ar fi fost șterse „din cauza naturii lor efemere”.

Și ziarul german Bild a deschis o serie de procese împotriva Comisiei Europene.

A cerut publicarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea de vaccinuri antiCovid produse de Pfizer și AstraZeneca.

Mai multe dintre aceste cereri au fost respinse de instanțe, dar cotidianul a obținut totuși câteva documente despre negocieri.

Foto: Shutterstock

Citește și: Poluare extrem de mare în nordul Capitalei. Garda de Mediu: „Am văzut în mass-media că au fost semnalate creșteri” | AUDIO