Confidenţialitate

Poluare extrem de mare în nordul Capitalei. Garda de Mediu: „Am văzut în mass-media că au fost semnalate creșteri” | AUDIO

În București, a fost înregistrată poluare extremă în ultimele zile, conform senzorilor de măsurare a calității aerului. Foarte afectată a fost zona de nord a Capitalei, lucru care se întâmplă rar, spune fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Arderile ilegale de deșeuri sunt principala cauză, spune Octavian Berceanu:

„Ca niciodată, nordul bucureștiului este marea victimă acum. O parte din Ilfov și o parte din București avem valori care sunt în zona extrem de rău, așa este catalogat, nu este nici rău, nu este nici foarte rău, este extrem de rău. Sunt valori pe care rar le întâlnim și pe lângă aceste valori am văzut surse precum ar fi arderile ilegale de deșeuri, dacă ne gândim la cabluri sau la disctrugerea resturilor din industria auto, din dezmembrări auto.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru poluarea înregistrată în această perioadă sunt vinovate și deșeurile arse în sobe, folosite de oameni pentru încălzire.

Octavian Berbeanu afirmă că astfel de situații sunt întâlnite chiar și în centrul Capitalei:

„Pe de altă parte avem și alt tip de ardere de deșeuri specific pentru această perioadă, sunt deșeurile arse în sobe în loc de lemn și gaze, de combustibil tradițional garda de mediu

și aici intră bucăți de mobilă, uleiuri, cauciuc, plastic, fel de fel de lucruri. Avem astfel de sobe chiar în centrul Bucureștiului, la bulevardele principale avem blocuri iar în spatele blocurilor sunt case în care oamenii refuză să consume gaz dintr-un motiv sau altul și arde în sobe, în case mai vechi, bucăți de mobilă care sunt extrem de toxice sau cauciuc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Uniunea Salvați România anunță că îl va chema pe comisarul-șef al Gărzii de Mediu în Parlament pentru explicații pentru poluarea înregistrată în București și Ilfov, spune liderul USR Cătălin Drulă.

Pe de altă parte, Garda de Mediu transmite că nu există depășiri zilnice ale mediilor cu privire la anumiți poluanți. Aurelian Păduraru, comisar general Garda de Mediu, spune la Europa FM că Garda de Mediu nu a fost sesizată până în acest moment de Agenția Națională de Protecție a Mediului:

„În momentul de față am văzut în mijloacele mass-media că au fost semnalate creșteri ale indicatorilor de mediu la unii senzori, noi ne coordonăm după ce indică senzorii din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, rețea care este în administrarea exclusivă a Agenției Naționale de Protecție a Mediului. În momentul în care avem depășiri zilnice ale mediilor cu privire la anumiți factori poluanți, atunci Agenția Națională de Protecție a Mediului ne sesizează în vederea depistării surselor de poluare, dar nu suntem o instituție de intervenție, nu avem echipaje așa ca la poliție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook / Cătălin Drulă

Citește și: NASA și Boeing vor colabora pentru a construi un nou tip avion de pasageri, cu un nou design și mai puțin poluant