Confidenţialitate

Cotele Dunării, în creștere

Dunărea este atent monitorizată de hidrologi, întrucât aproape că şi-a dublat debitul în ultimele două săptămâni.

În Portul Giurgiu, fluviul este la doar 3 centimetri de cota de inundaţie. 2.900 hectare de pădure au fost inundate, potrivit Agerpres.

”Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea Port Giurgiu, nivelul situându-se sâmbătă la 630 de centimetri, cu 60 de centimetri mai mult faţă de cota de atenţie de 570 de centimetri şi cu zece centimetri sub cota de inundaţie de 640 de centimetri, iar debitul este de 12.350 metri cubi pe secundă. În această situaţie, ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal au fost inundate 2.900 de hectare de pădure în zona inundabilă”, se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

INHGA a emis o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru perioada 22 – 31 martie pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie.

Cotaţia apelor Dunării a depăşit duminică, la Brăila, cu 29 cm cota de atenţie, situându-se la 589 cm şi îndreptându-se astfel către cota de inundaţie, situată la 610 cm, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila.

Nivelul fluviului înregistrează o creştere cu 9 cm faţă de nivelul înregistrat sâmbătă, iar toate sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei, municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui – Gropeni – Chiscani se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului.

Un cod portocaliu este în vigoare și pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

Dunărea a atins, duminică, la Galaţi, cota de 563 centimetri, cu opt centimetri mai mult decât sâmbătă, depăşind cu trei centimetri cota de atenţie.

Potrivit şefului Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Dorian Dumitru, hidrologii nu au prognozat, pentru Galaţi, o creştere a cotei pentru următoarele şapte zile, astfel încât să se depăşească cota de inundaţie de 600 centimetri.

AFDJ Galaţi a emis un aviz către navigatori prin care acestora li se interzice să circule cu viteză, pe sectorul românesc al Dunării.