Confidenţialitate

Coronavirus în România: Numărul infectărilor a ajuns la 3.864

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, duminică, un total de 3.864 de infectări cu noul coronavirus în România, în creștere cu 251.

Bilanțul deceselor a urcat la 148. De la începutul epidemiei, victime s-au înregistrat la Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți.

În secții de Terapie Instensivă, în acest moment, sunt internați 141 de pacienți.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt  15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.600 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 55 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 401  cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 236 în Italia, 15 în Franța, 8  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 27 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 766 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.300 la linia TELVERDE (0800-800- 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 310 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 7.935  de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.012.571 de lei.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale.

Procurorul general al României declară că, până la acest moment, parchetele din țară au deschis 271 de dosare care vizează infracțiuni legate de actuala criză epidemică. Cercetate sunt 350 de persoane, a spus Gabriela Scutea într-un interviu pentru portalul Ziare.com. Numărul anchetelor este în creștere.

Într-o postare pe Facebook, șeful Cancelariei premierului susține că, la momentul actual, se duce ”o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în contextul pandemiei.

Potrivit lui Ionel Dancă, sunt folosite toate ”armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile. Oficialul guvernamental menționează înțelegeri de achiziţii internaţionale au fost anulate pentru contra-oferte cu o valoare mai ridicată. Procesul de achiziţie a materialelor sanitare şi medicale ”a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate”, mai susține acesta.