Confidenţialitate

Dancă: Se poartă o adevărată luptă de gherilă comercială pentru echipamente medicale

Şeful Cancelariei premierului susține că, la momentul actual, se duce ”o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în contextul pandemiei.

“Am început acest război cu virusul ucigaș cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, și în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omenește posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă”, scrie Ionel Dancă într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, sunt folosite toate ”armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile.

Oficialul guvernamental menționează înțelegeri de achiziţii internaţionale au fost anulate pentru contra-oferte cu o valoare mai ridicată.

“Au fost situații fără precedent în care contracte ferme de achiziții internaționale au fost anulate cu restituirea avansurilor fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Alte contracte, aflate în plină procedură de livrare, erau blocate cu marfa încărcată ca urmare a deciziilor naționale de interzicere a exporturilor. Asigurarea coridoarelor de transport și a culoarelor de zbor a devenit mai dificilă în acest timp decât trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis”, scrie acesta.

Procesul de achiziţie a materialelor sanitare şi medicale ”a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate”, susține Ionel Dancă.

Statele Unite ale Americii au fost acuzate de deturnarea unui transport cu măşti de protecţie destinat Germaniei.

În contextul actualei pandemii, cererea mondială pentru asemenea produse este imensă.

Oficialii europeni au acuzat recent Statele Unite că au transformat piața mondială într-un Vest Sălbatic.

Liderii regionali francezi spun că depun mari eforturi să asigure consumabile medicale în spitale, dând vina pe “cumpărători americani”. Președintele regiunii Île-de-France a comparat achiziția de măști cu o „vânătoare de comori”. “Au oferit de trei ori prețul și au propus să plătească în avans”, a precizat Valérie Pécresse.