Confidenţialitate

Procurorul general Scutea: Invităm oamenii să vină cu informații despre situația din spitale

Procurorul general al României spune că, până la acest moment, parchetele din țară au deschis 271 de dosare care vizează infracțiuni legate de actuala criză epidemică.

Cercetate sunt 350 de persoane, a declarat Gabriela Scutea într-un interviu pentru portalul Ziare.com.

Numărul anchetelor este în creștere.

“Vrem să facem rapid urmărirea penală. Săptămâna viitoare, vom avea o prima evaluare despre ce s-a făcut, cât s-a făcut și termenele pe care și le asumă colegii noștri”, a anunțat procurorul general.

“Invităm oamenii să vină cu informații despre situația din spitale. Vom fi foarte activi, dar în funcție de ceea ce primim, fie plângeri de la persoane, fie informații de presă”, a adăugat șefa Ministerului Public.

Potrivit acesteia, ancheta de la Spitalul bucureștean “Gerota” nu a putut decurge normal, “cu atât mai puțin accelerat”, din cauza situației pensionarului MAI. Fostul polițist a ascuns că a efectuat o călătorie într-o zonă de risc epidemic din Israel, a infectat cadrele medicale ale unității sanitare, forțând închiderea spitalului.

Procurorul general a mai explicat că “mijloacele de probă sunt foarte ample și, de multe ori, oamenii nici nu le constientizează, dar nu pot fi toate investigațiile la fel de rapide. Pentru unele, ai nevoie de ordin european de anchetă”.

Gabriela Scutea a mai precizat că dosarul care vizează Spitalul Județean de Urgență Suceava, devenit focar de COVID-19, nu va fi preluat la PÎCCJ, dar că se lucrează în acesta. “Am luat măsuri pentru conservarea de probe, administrăm câte probe putem în condițiile date și se conturează cercul”.

“Îi vom ajuta pe colegii de la Suceava cu aspecte de coordonare”, a transmis procurorul general.

Cât privește distribuirea de informații false, fapta este de competența DIICOT, iar acestea trebuie să aibă “aptitudinea de a pune în pericol securitatea națională” pentru a fi anchetate.