Coronavirus în România: Bilanțul deceselor urcă la 13

Autoritățile anunță decesul cu numărul 13 din cauza coronavirusului, la Caraș-Severin.

“Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani, tranferată marți seara la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția ATI, unde se afla din data de 21 martie”, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE: Autoritățile au anunțat inițial că pacienta nu avea istoric de călătorie și nici nu a fost identificat un contact pozitiv, dar au revenit ulterior asupra informației:

“Precizare: Persoana a avut istoric de călătorie, din Spania (Madrid), și s-a aflat în autoizolare la domiciliu din 20 martie a.c. Suferea de afecțiuni preexistente (diabet, fibrilație atrială, cardiopatie ischemică).”

Reamintim, numărul infecțiilor a urcat la 794, dintre care 79 de persoane vindecate. Un nou bilanț oficial urmează să fie anunțat la ora 13.

Ministrul de Interne a anunțat, marți seara, care sunt restricțiile impuse prin Ordonanța Militară nr. 3, care vizează interzicerea părăsirii locuințelor. Se va putea ieși doar în anumite condiții, iar vârstnicii au voie să plece de acasă doar între orele 11.00 și 13.00.

Potrivit lui Marcel Vela, „de comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența pentru ce va urma”, în contextul crizei medicale reprezentate de coronavirus.

„Ieșirea cu bine din această criză va depinde de noi toți. (…) Sunt încă foarte mulți români care încă nu conștientizează pericolul la care se expun și îi expun și pe ceilalți. Am emis Ordonanța Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuințelor cu excepții: interes profesional, de la locuință la locurile de desfășurare a activității, deplasarea pentru achiziționarea de bunuri necesare traiului”, a spus ministrul.

Un capitol important este cel destinat persoanelor cu vârste ăpeste 65 de ani, care vor avea voie să iasă din case doar între orele 11 – 13, dar și aici sunt prevăzute excepții.

„Circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței e permisă numai între orele 11 și 13 strict pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulația persoanelor peste 65 ani e permisă și în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, doctori etc)”, a mai spus Vela.

Angajații vor prezenta la control adeverința de serviciu semnată de angajator, ministrul Marcel vela spunând că a cerut ca aceasta să fie acceptată fără ștampilă.

“Se supendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre și dinspre Franța și Germania pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile”, a mai transmis șeful Internelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS