Coregraful danez Johan Kobborg își anunță plecarea de la Opera Națională

La aproape o săptămână după ce a fost îndepărtat de la conducerea Operei Naționale București, fostul director artistic, coregraful danez, Johan Kobborg, anunță că nu va mai colabora cu această instituție.

Decizia are efecte în lanț. Mai mulți balerini români și străini anunță că nu vor mai urca pe scena Operei Naționale, iar reprezentanții mai multor companii străine avertizează că și-ar putea retrage drepturile de autor pentru spectacolele de succes montate la București de când Johan Kobborg a preluat conducerea artistică a Operei.

De partea cealaltă, directorul Operei Naționale, Vlad Conta, spune că până acum, Johan Kobborg nu și-a dat demisia și încă așteaptă, așa cum ar fi convenit sâmbătă seara,  să semneze noul contract.

Într-un mesaj publicat pe contul său privat de facebook, celebrul balerin îl acuză pe noul director al Operei, Vlad Conta, că i-a cerut balerinei Alinei Cojocaru să mintă în ceea ce privește absența sa de la spectacolul Manon de duminică.

KOBBORG RESIGNATION OPERA

Alina Cojocaru anunțase că nu va dansa duminică, întrucât nu a putut repeta din cauza problemelor generate de îndepărtarea lui Johan Kobborg ceea ce ar fi dus  oricum, și la retragerea ei de pe scena Operei Naționale.

Sâmbătă, noul director interimar al instituției, Vlad Conta, declara pentru Europa FM că Alina Cojocaru nu a putut dansa din cauza absenței partenerului său, balerinul german, Friedmann Vogel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astăzi, Vlad Conta a explicat pentru news.ro că nu a vrut să intre în detalii relevante atunci când a spus că Alina Cojocaru nu dansat duminică din cauza indisponibilității partenerului.

”Este imprecis, singura sugestie a fost ca noi să nu dăm un comunicat lung şi să nu intrăm în detalii irelevante despre spectacolul «Manon»”, a declarat  directorul interimar al Operei Naţionale.

Contactat de Europa FM, Vlad Conta ne-a declarat  că este surprins de ceea ce scrie Johan Kobborg și că sâmbătă, la ultima lor discuție, au convenit ca în cursul acestei săptămâni să semneze contractul prin care celebrul balerin urma să fie numit director artistic al baletului de la București.

Nu în ultimul rând, Johan Kobborg îl acuză pe Vlad Conta că i-a cerut să colaboreze cu directorul adjunct Tiberiu Soare, adică exact cu cel care, marțea trecută, i-a scos de pe site numele de la rubrica director artistic.

”Domnul Conta ar fi vrut să colaborez cu un om care, cu zile în urmă, mi-a ameninţat dansatorii că îi va concedia, un om care a refuzat să vorbească în altă limbă decât în română cu ei”, a mai precizat balerinul.

”Nu am nevoie de acest contract şi nu voi colabora niciodată cu oameni ca domnul Soare (…) Îmi este mai teamă pentru România decât pentru ONB, dar vă doresc tuturor noroc. Viaţa mea e mai bună fără oameni corupţi”, şi-a încheiat Johan Kobborg mesajul.

Vă reamintim, în urmă cu o săptămână, proaspăt numit director interimar al Operei Naționale de către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, Tiberiu Soare a decis să-i scoată numele lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei Naționale, din dreptul rubricii director artistic, pe motiv că postul nu există în organigramă.

După câteva zile tensionate, în care balerini români și străini au amenințat că nu vor mai urca pe scenă iar spectacolele din weekend erau în pericol, vineri, ministrul Culturii a decis să-l retragă pe Tiberiu Soare din funcția de director general interimar. L-a numit însă director adjunct, iar la cârma Operei Naționale a fost numit dirijorul Vlad Conta.

Lui Johan Kobborg i s-a propus postul de director artistic al Baletului din cadrul Operei.

Sâmbătă, atât ministrul Vlad Alexandrescu cât și Vlad Conta s-au grăbit să declare că Johan Kobborg a acceptat postul. Mai mult, într-o declarație pentru Europa FM, directorul Operei a explicat că postul creat pentru coregraful danez nu se va subordona lui Vlad Soare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Johan Kobborg a precizat însă pe pagina sa privată de facebook că a acceptat noua poziție în principiu, însă nu i s-a oferit încă niciun contract și nici nu a negociat termenii în care ar putea accepta poziția de coordonator al Baletului.

Ulterior, după spectacolele din weekend, duminică seara, Kobborg a explicat că Vlad Conta i-a cerut să lucreze cu Tiberiu Soare ceea ce nu poate accepta dat fiind conflictul deschis cu acesta.

Citește și: Johan Kobborg, umilit în România

Spectatorii care nu au putut-o vedea pe Alina Cojocaru își pot recupera banii

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS