Confidenţialitate

Balerinii Operei Naționale refuză să mai danseze după ce Johan Kobborg a fost umilit și îndepărtat

declaratie KobborgScandal la Opera Națională. După doi ani de muncă, directorul artistic al instituției, Johan Kobborg, unul dintre cei mai mari balerini din lume, este umilit și obligat să plece din România.

Acum, reacția balerinilor este promtă: refuză să mai urce pe scenă.

Totul se întâmplă după ce dirijorul Tiberiu Soare a fost numit director interimar al Operei Naționale, de către ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

Prim balerina Marina Minoiu declară în exclusivitate pentru Europa FM că imediat după venirea lui Tiberiu Soare la Operă, numele directorului artistic, Johan Kobborg, a fost scos de pe site-ul instituției.

Ironic, numele său a fost trecut pe lista celor care fac parte din ansamblul de balet, adică a fost retrogradat la funcția de simplu dansator.

Tiberiu Soare nu s-ar fi oprit însă aici, afirmă prim balerina Marina Minoiu. Le-ar fi cerut balerinilor străini, veniți înclusiv din Japonia și Australia,  să vorbească în limba română.

johan_kobborg_web3”Mulți dintre dansatori au refuzat să mai repete și să mai aibă orice fel de activitate, asta mă include și pe mine. Noi nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat, iar compania a avut niște rezultate deosebite datorită lui  Johan Kobborg și întregii echipe care a fost până acum, iar odată cu plecarea lui și noi am decis să încetăm orice fel de activitate.”, spune Marina Minoiu.

Întrebată dacă Tiberiu Soare le-a cerut dansatorilor străini să vorbească în limba română, Marina Minoiu a declarat că nu a fost în sala de studii în care ar fi spus acest lucru.

”Am fost în a doua sală de studii, unde a venit și a vorbit numai în română, iar de la colegi de-ai mei am înțeles că în prima sală de studii, în care a fost dimineață și s-a prezentat ca fiind noul director general, a refuzat să vorbească limba engleză și pentru dansatorii străini pe motiv că este o companie națională unde nu se vorbește limba engleză, ceea ce mi se pare o atitudine foarte greșită din partea unui manager general.”, a spus Marina Minoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a încercat să discute atât cu  noul director al operei Naționale, Tiberiu Soare cât și cu cel care l-a numit, ministrul Vlad Alexandrescu, însă fără succes. În timp ce Tiberiu Soare a refuzat să facă declarații, ministrul nu a răspuns solicitării Europa FM.

UPDATE: Între timp, Tiberiu Soare a revenit și ne-a declarat că Johan Kobborg nu mai este director artistic al Operei Naționale pentru că acest post nu era prevazut in organigrama.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În mandatul lui Johan Kobborg, Compania de Balet a Operei Naționale a fost lăudată de presa mondială. În plus, celebrul balerin a reușit să convingă mari regizori străini să monteze spectacole la București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ziare precum New York Times au scris despre transformările uluitoare pe care Johan Kobborg le-a făcut la Opera Națională.

La București, Johan Kobborg a acceptat să preia Opera Națională, mișcat de emoția pe care o produce fiecare revenire a logodnicei sale, prim balerina Baletului Național Englez.

El însuși fost prim balerin al Baletului Regal Danez și al Baletului Regal din Londra. Johan Kobborg declara în urmă cu mai bine de un an într-un interviu acordat Europa FM că visul sau este de a-i duce pe balerinii de la București în toată lumea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu în ultimul rând, pentru Johann Kobborg la București au acceptat să vină balerini din toată lumea, balerini care acum vor pleca pentru că aici nu mai pot vorbi în limba engleză.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.