Corbyn, “pregătit să servească” țara, May cere permisiunea reginei de a forma un Guvern

Premierul britanic Theresa May va merge în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României) la regina Elisabeta a II-a pentru a cere permisiunea de formare a unui Guvern.  Surse din Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord au precizat că May se bucură de susţinerea formaţiunii şi poate forma o majoritate.

Vrem să fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabilă”, au declarat surse din formaţiunea nord-irlandeză pentru The Guardian.

Acordul vine după discuţii prelungite cu DUP pe parcursul nopţii de joi spre vineri. Printre concesiile făcute de conservatori în schimbul susţinerii s-ar număra promisiunea că Irlanda de Nord nu va primi “statut special” post-Brexit.

Potrivit surselor citate de partidul nord-irlandez, liderii formaţiunii au decis să o susţină pe May pentru ca Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, să nu devină premier.

La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 318 mandate – cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament – şi nu mai pot obţine 326, pentru a deţine controlul în Legislativ. Laburiştii au obţinut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent.  Formaţiunea scoţiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puţine decât înainte, iar liberal-democraţii au 12 mandate, cu patru mai multe.

Liderul Partidului Labursit Jeremy Corbyn se declară ”pregătit să servească” ţara, dar respinge eventuale înţelegeri ori acorduri cu alte partide în Parlament.

Jeremy Corbyn a spus că oamenii s-au săturat de austeritate şi tăieri bugetare și a îndemnat-o din nou pe May să demisioneze:  “A intrat în alegeri pornind de la premisa că este campania ei, este decizia ei să convoace alegeri,  este numele ei în joc și a spus că face aceste lucruri pentru a avea un guvern puternic și stabil. 

Ei bine în dimineața asta nu pare un guvern puterni și stabil, nu pare un guvern care să aibă un program.

 Am câștigat mandate în întreaga țară, noi am prezentat politicile noastre, politici puternice și care redau speranța și am obținut un răspuns uimitor din partea electoratului, cred ca este  destul clar cine a câștigat aceste alegeri.”

În ceea ce privește negocierile pentru BREXIT, Jeremy Corbyn spune că acestea trebuie să meargă mai departe procedura de ieșire deja a fost declanșată.

“O eventuală amânare sau întârziere a negocierilor depinde și de celelalte părți implicate, nu doar de noi. Noi suntem gata să ne asumăm în numele țării negocierile pentru Brexit, să apărăm locurile de  muncă și să obținem un favorabil acord comercial de liber schimb cu Europa”, a afirmat liderul laburist.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS