Controversatul concert din Piața George Enescu, anulat

Concertul pe care Institutul Revoluției Române plănuia să îl organizeze duminică, la București, a fost anulat, anunță grupurile civice care au contestat manifestarea.

„Am fost în Piața George Enescu să văd dacă au montat ceva. Echipa care trebuia sa monteze scena, plecase cu câteva minute înainte. Camioanele nu au mai ajuns. Angajații de la Compania Parking erau la datorie, după ce au fost sunați aseară sa vina la muncă”, a scris pe Facebook Marian Rădună, reprezentant Geeks for Democracy şi Rezistenţa.

Concertul programat pentru duminică, de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu, a generat controverse.
Comunicatul comun de presă este semnat de Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #Rezistența, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Programat de la ora 16.00 în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției, concertul urma să îi reunească pe scenă pe Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu.

Mai multe organizații civice au anunțat că protestează față de organizarea evenimentului și atrag atenția că acesta reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”.

„Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate”, explică semnatarii apelului.

Potrivit lor, organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt.

Conform SICAP, platforma publică de achiziții publice, pentru acest concert s-au alocat 100.000 de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS