Confidenţialitate

Concert contestat, organizat pe 22 decembrie de inculpații din dosarul Revoluției

Mai multe grupuri civice – Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide – contestă concertul programat, duminică, în Piața George Enescu din București, de către Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu.

Reprezentantii societății civile atrag atenția că „organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, linga fostul CC, nu poate fi decât un act de cinsism si de sfidare a celor peste 1.100 de martiri ai Revoluției, a răniților din decembrie 1989 și a familiilor acestora.

Grupurile civice reamintesc că organizatorii acestui concert au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu, sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt. Este contestată și folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment.

Semnatarii protestului solicită Institutului Revoluției Române (IRR)să anuleze concertul și să își ceară public scuze pentru inițiativa de organizare a unei ”chermeze” în locul unde au murit români acum 30 de ani.

De asemenea, ei cer artiștilor ”să-și anuleze participarea la eveniment iar instituțiilor statului să nu gireze spectacolul grotesc, ce întinează memoria celor uciși în decembrie 1989”.

Trupa VUNK a scris deja pe pagina sa de Facebook că nu va mai participa la evenimentul programat duminică.

„Duminică, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”.

Un raspuns pentru societatea civilă a venit de la Emil Cutean, fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. El sustine că pe 22 decembrie nu se fac slujbe si comemorări fiindca este ziua victoriei Revoluției. Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor mai spune că cei care contestă concertul „nu au nicio legătură cu Revoluția” ba mai mult, ca „le pare rău că a plecat Ceaușescu”.