Confidenţialitate

Control în maternitățile publice și private din București. Angajați de la Maternitatea Giulești au fost depistați cu stafilococul auriu

Inspectorii sanitari din Direcția de sănătate publică București efectuează în această perioadă un control în maternitățile publice și private din București.

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privindrespectarea regulilor de igiena a mainilor si a Precautiunilor Universale si de Contact, precum și respectarea circuitelor pentru pacienți.

Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară.

În exclusivitate la Europa FM, surse medicale au anunțat că secția de nou-născuți a spitalului bucureștean Panait Sârbu, cunoscut drept Maternitatea Giulești, se va închide temporar în scurt timp.

Întrebată de Europa FM dacă ia în considerare această soluție, ministrul Sănătății – Sorina Pintea spune doar că va prezenta mâine un raport asupra cazurilor bebelușilor depistați cu infecții cu stafilococul auriu.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenta “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infectii stafilocice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”.

DSPMB a dispus efectuarea unei verificari în Spitalul Clinic de Urgență “Grigore Alexandrescu” și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent au fost internati 15 pacienti, copii proveniti de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA.

Din aceștia, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacientilor conform “precautiunilor de contact”, supravegherea cazurilor la transferul pe sectii pentru aplicarea in continuare a precautiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandarile refeitoare la aplicarea precautiilor de contact, a protocolului privind igiena mainilor si purtarea echipamentului de protective si a protocolului privind dezinfectia, monitorizarea cazurilor, informarea imediata a DSPMB privind eventuale noi cazuri.

Totodata, membrii echipei DSPMB s-au deplasat pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” si au solicitat conducerii spitalului un punct de vedere referitor la situația semnalată.

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” a anunțat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri:
– Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala
– limitarea internarilor in Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru o perioada de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua dupa externarea pacientelor lucrari etapizate pentru curatenie, dezinfectie si dezinfectie terminala a tuturor spatiilor din Pavilionul A – Obstetrica-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nasteri
– Reinstruirea personalului cu privire la Igiena mainilor conform procedurilor interne si protocoalelor existente si Precautiunilor Universale si de Contact
– Implicarea sefilor de sectie si a asistentelor sefe in prevenirea si combaterea IAAM conform legislatiei curente
– S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din sectia de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de personae s-au obtinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant ca 11 sunt purtatori de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmeaza a fi recoltate si de la celelalte persoane.