Confidenţialitate

Planșeul care susține Piața Unirii din Capitală, aflat în stare avansată de degradare, va fi reconstruit în totalitate. Contractul a fost semnat luni | VIDEO

Planșeul care susține Piața Unirii din Capitală va fi reconstruit în totalitate. Momentan, construcția veche de aproape 100 de ani este încadrată în clasa tehnică 4 (nesatisfăcător), din 5 posibile. Luni, 22 ianuarie, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță semnează cu specialiștii – proiectanți și constructori – contractul pentru refacerea acestuia. O singură ofertă a fost depusă și a fost declarată conformă la evaluarea tehnică. E vorba de o asociere de firme, al cărei lider este compania Erbașu. 

Lucrările vizează două obiective – refacerea planșeului Unirii (în valoare de 800 milioane lei, cu finanțare prin programul Anghel Saligny) și consolidarea pasajului Unirii, în valoare de 300 milioane lei, bani europeni).

Reconstrucția va dura 33 de luni – 9 luni sunt acordate pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru execuție.

„Șantierul propriu-zis va începe în anul 2025”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe parcursul anului 2024, vom realiza documentația și vom obține autorizația de construire. Șantierul propriu-zis va începe în anul 2025”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Potrivit edilului, traficul pe magistralele de metrou nu va fi afectat.

Zonele afectate – cele auto și cele pietonale

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Se va lucra pe porțiuni, pentru a nu bloca centrul orașului. Măsurile nu trebuie să afecteze în niciun fel circulația la cele trei magistrale de metrou. Singurele zone afectate vor fi cele auto, de la suprafață și cele pietonale”, a adăugat edilul Sectorului 4.

Întreaga zonă a pieței Unirii va fi reamenajată peisagistic, a mai declarat edilul.

De lucrări se va ocupa Asocierea Erbașu-Concrete Solutions-BogArt.

Valoarea cumulată a celor două investitii este de 1,1 miliarde de lei, TVA inclus.

Planseul de la Unirii, într-un real pericol de prăbușire

Vechi de 90 de ani, Planșeul Unirii va intra în reparații capitale. Construcția din beton se află în stare avansată de degradare.

Odată cu semnarea contractului, poate începe întocmirea proiectului tehnic pentru reconstruirea planșeului peste Dâmbovița de la Piața Unirii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este un contract de aproximativ 800 de milioane lei, care a primit finanțare de la Guvernul Ciucă, prin Programul Naţional Anghel Saligny:

„Am considerat că este nevoie să existe o asumare guvernamentală. Nu ne putem permite să tergiversăm o decizie și, la un moment dat, să regretăm că nu am făcut ceea ce trebuie”, a spus Nicolae Ciucă.

Planseul de la Unirii, construit în 1934 este, potrivit expertizelor, într-un real pericol de prăbușire. Peste planșeu trece pasajul rutier, iar sub planșeu este stația de metrou, una dintre cele mai mari, mai tranzitate și mai aglomerate din București.

„Acest planșeu, fiind construit în anii ’30, conform expertizelor pe care le-am primit, necesită o intervenție destul de urgentă”, a declarat ministrul Lucrărilor Publice în Cabinetul Ciucă, Cseke Attila.

Ultima expertiză a plăcii de beton care acoperă râul Dâmbovița a fost realizată cu mai puțin de doi ani în urmă de Universitatea Tehnică de Construcții. Concluziile? În planșeu sunt grinzi rupte sau dislocate, armături ruginite, zone de beton cu infiltrații din cauza umidității extreme.

Autori: Manuela Nicolescu și Andrei Ștefan

Sursa foto: Facebook / Daniel Băluță

Citește și: Litoralul românesc va avea o câmpie subacvatică de alge marine de sute de mii de metri pătrați / Audio+Foto