Confidenţialitate

Coaliția vrea ca schema de plafonare și compensare a energiei să se aplice pentru consumul real, nu pentru cel din anul precedent

Coaliția vrea să aducă o serie de modificări importante ordonanței care reglementează plafonarea și compensarea consumului de energie electrică. Astfel, consumatorii casnici ar urma să plătească prețul din contract doar pentru consumul care depășește 255 de kw pe lună.

PNL, PSD și UDMR au agreat modificările care urmează să fie aduse schemei de plafonare și compensare a energiei electrice.

Cea mai importantă: indiferent de consum, o gospodărie va plăti prețul din contract doar pentru cantitatea care depășește 255 de kw pe lună. Pentru consumul de până în 255 de kw, rămân plafoanele de 68, respectiv 80 de bani.

O a doua modificare importantă: schema de plafonare și compensare se aplică pentru consumul real, nu pentru cel din anul precedent.

Argumentul este că în acest fel oamenii vor fi cu adevărat motivați să facă economie la consumul de energie.

De asemenea, bolnavii care folosesc acasă pentru tratament aparate electrice, vor plăti un preț plafonat de 68 de bani pe kw indiferent de consum.

Producătorii și distribuitorii de medicamente vor avea prețul plafonat la 1 leu pe kw indiferent de consum, în vreme ce lăcașurile de cult, companiile de utilități și cele de transport public vor beneficia de plafonare pentru 85% din consumul realizat.

Modificările care urmează să fie aduse ordonanței vor fi dezbătute mai întâi în comisiile economică și energetică, iar apoi vor fi votate în plenul Senatului. Forul decizional în acets caz este Camera Deputaților.

Citește și: ANRE face verificări la companiile de distribuție a energiei electrice, în urma plângerilor legate de facturile mari

Sursa foto: Shutterstock