Confidenţialitate

Constantin Niţă revine după gratii. Fostul ministru al Energiei are de executat un rest de pedeapsă pentru trafic de influență

Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Niţă se întoarce după gratii: el are de executat un rest de pedeapsă de trei ani şi jumătate închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitiva.

În 2018, Constantin Niţă a fost condamnat la patru ani închisoare pentru ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Fostul ministru a stat după gratii doar şase luni, fiind eliberat după ce Curtea Constituţională a dispus rejudecarea unor dosare de corupţie, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la Instanţa Supremă.

Constantin Niţă a introdus o cale extraordinară de atac obţinând rejudecarea apelului.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă i-a admis contestatia doar cu privire la confiscarea a 30.000 de euro şi interzicerea exercitării unor drepturi civile, însă a păstrat condamnarea de patru ani, din care s-au scăzut cele 6 luni deja executate.

În consecință, Constantin Niţă trebuie să se întoarcă la închisoare pentru restul de pedeapsă.

Potrivit DNA, Niţă i-a cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

A primit 30.000 euro iar în baza unui contract de consultanţă fictiv, în perioada mai 2013 – iunie 2014 reprezentanţii lui Urdăreanu i-au remis peste 300.000 lei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ministrul Energiei, despre prelungirea compensării de 50 de bani la prețul carburanților: „În a doua parte a lui decembrie, cred că se va lua o decizie” | AUDIO