Confidenţialitate

Constanța : creștere alarmantă a numărului de nașteri înainte de termen

Cauzele prematurității sunt mai ales sociale susțin specialiștii.
Dar pe lângă numărul mare al nașterilor premature, crește și numărul mamelor a căror vârstă este îngrijorător de mică.

Aproape 500 de copii s-au născut prematur, anul trecut,la Constanța, iar în acest an, până la 15 noiembrie, numărul nou născuților înainte de termen este de 360.
Cauzele prematurității sunt multiple, mai ales sociale, iar părinții provin din diferite medii spune medicul șef al Secției Neonatologie din Spitalul Județean de Urgență Constanța, Livia Frățiman:

“Mai mult din zonele rurale și din populație defavorizată.Însă, estre din ce în ce mai frecventă apariția prematurului într-o familie de intelectuali foarte ocupați”

Nu numai rata alarmantă a prematurității îi îngrijoează pe medicii specialiști ci și numărul din ce în ce mai mare al mamelor minore. Chiar acum, la secția nou născuți este internată o mamă de 14 ani care a adus pe lume un copil prematur, exemplifica medicul șef Livia Frățiman.

“Cea mai tânără mamă pe care o știu eu a avut 11 ani, neîmpliniți. Era din oraș, un copil al unei famili OK, a născut un copil sănătos, l-a dus acasă. A născut prin operație cezariană, nu chiar natural”.

Copii care se nasc înainte de termen, la Constanța, beneficiază de condiții din ce în ce mai bune datorită unor ong-uri și voluntari care și-au pus ambiția să modernizeze și să extindă secția de terapie intensivă.
Proiectul va fi terminat in toamna anului viitor.