CONSTANȚA: Arhiepiscopul Teodosie, în fața instanței cu propunere de arest la domiciliu

Curtea de Apel Constanţa reia în dezbatere, luni, cererea de consemnare la domiciliu a arhiepiscopului de Tomis.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Teodosie că a încălcat regulile controlului judiciar.

Prelatul constănţean este judecat pentru prezentare de documente false în vederea obținerii de fonduri europene în valoare de 300.000 de euro, pentru ferma de la Nazarcea a Arhipeicopiei Tomisului.

Potrivit rechizitoriului, Teodosie Petrescu a început activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

Mai exact, în mai 2017, arhiepiscopul a emis un act prin care  l-a împuternicit pe Aurelian Ștefan, inculpat în același dosar, să semneze și să depună documentația pentru obținerea de la Primăria Ovidiu o adeverință din care să reiasă că Arhipiescopia Tomisului are în zona Nazarcea un teren de  342 hectare de teren, din care 188 hectare de vie.

Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură pentru obținerea de alte fonduri europene, lucru interzis de DNA.

Vinerea trecută, instanţa a amânat luarea unei decizii.

În octombrie 2016, mai mulți enoriaşi care cred în nevinovăția lui Teodosie i-au îmbrâncit pe jurnaliștii care încercau să obțină o declarație de la arhiepiscop.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS