Confidenţialitate

Consiliul de Securitate al ONU, în ședință de urgență pe tema crizei migranților din nordul Europei

La solicitarea Estoniei, Franţei şi Irlandei, Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență, joi, pe tema crizei migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus, au anunțat surse diplomatice, relatează Agerpres, citând AFP.

Ședința se va desfășura cu uşile închise.

”Astfel de situaţii nu ar trebui folosite din motive politice şi să devină o cauză de tensiuni între state”, a declarat miercuri, în cadrul conferinţei de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al ONU.

”Secretarul general (Antonio Guterres) urmăreşte cu îngrijorare situaţia de la graniţa dintre Belarus şi Polonia” şi reaminteşte ”importanţa gestionării problemelor migraţiei şi refugiaţilor în conformitate cu principiile umanitare şi cu dreptul internaţional”, a precizat Stéphane Dujarric.

Peste 2.000 de migranţi au campat, de câteva zile, într-o zonă împădurită de la graniţa cu Polonia, care a ridicat un gard din sârmă ghimpată şi nu mai puţin de 15.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a le bloca accesul migranţilor.

Europenii l-au acuzat de săptămâni întregi pe dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko că a alimentat criza migranţilor, prin eliberarea de vize, şi aducându-i la graniţă ca răzbunare pentru sancţiunile europene impuse în urma reprimării opoziţiei belaruse.