CNCD s-a autosesizat în cazul declarației premierului referitoare la autiști

UPDATE:

„Încă nu s-a înregistrat o sesizare la CNCD şi am demarat noi autosesizare, deci o procedură din oficiu. Marţi vom organiza citarea şi audierea doamnei prim-ministru, după care vom adopta o hotărâre”, a precizat vineri președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Asztalos Csaba a vorbit şi despre faptul că premierul şi-a cerut scuze ulterior declaraţiei.

„Scuzele unei persoane care e acuzată sau ajunge la concluzia că a săvârşit o discriminare este o circumstanţă care este luată în considerare de regulă la stabilirea unei sancţiuni, cum a fost de exemplu în cazul domnului Mihai Tudose, care şi-a cerut scuze public şi, după declaraţia cu steagurile, Colegiul a luat în considerare aceste scuze”, a arătat preşedintele CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în urma declarației premierului Viorica Dăncilă de joi seară, din cadrul unei emisiuni televizate, și va analiza cazul.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos a declarat la Europa FM că va începe procedurile chiar astăzi.

Pe de altă parte, el a menționat că au fost multe cereri în acest sens și că este bine ca declarația premierului – referioare la un grup vulnerabil – să fie lămurită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim că Premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat drept ”autişti” pe cei care ”dezinformează UE”.

Afirmație premierului este dezamăgitoare și jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor – a fost reacția mai multor asociații care au arătat că persoanele care suferă de autism au nevoie de susținere nu de etichete.

Între timp, premierul Viorica Dăncilă și-a cerut  scuze public pentru declaraţia de joi seară, din cadrul unei emisiuni televizate, şi a precizat că, prin comparaţia făcută,  nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.

Scuzele premierului au au venit prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS