Confidenţialitate

Asociațiile pentru drepturile persoanelor cu autism critică declarația premierului: ”Cerem statului respect”

Reacție după ce premierul Viorica Dăncilă îi numeşte autişti pe cei care critică îndepărtarea guvernării de valorile europene.

Afirmația este dezamăgitoare și jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor – arată mai multe asociații.

Un demnitar ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal – se arată în scrisoarea deschisă a Asociației Autism România care cataloghează afirmația premierului ca fiind regretabilă și jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor.

Iată ce a spus premierul României, referindu-se la cei care, în recenta dezbatere din Parlamentul European, au criticat îndepărtarea actualei guvernări de la Bucureşti de valorile europene:

”Acești oameni – să mă exprim elegant – dezinformează. Știu realitatea, dar nu vor să o accepte și nu vor să o vadă. Acești oameni cred că sunt autiști. Și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Persoanele care suferă de autism au nevoie de susținere nu de etichete – a declarat pentru Europa FM, Anca Dumitrescu, președintele Asociatiei de Terapie Comportamentala Aplicata ATCA.

”Este dezamăgitor să constatăm că problema autismului este tratată în acest mod. Persoanele cu autism au nevoie de suport real și de implicare din partea instituțiilor statului. În acest moment, ong-urile oferă suport moral acestor persoane. Cerem statului să trateze cu respect, în primul rând, persoanele cu autism și să găsească soluții pentru susținerea lor, nicidecum să-i eticheteze în acest mod.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat, potrivit unor date 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a numit “autişti” pe cei care, în recenta dezbatere din Parlamentul European, au criticat îndepărtarea actualei guvernări de la Bucureşti de valorile europene, întrucât “dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul”.