Confidenţialitate

Consiliul Naţional al Elevilor și asociațiile de părinți vor scoaterea examenului de admitere la liceu, organizat separat de Evaluarea Națională | AUDIO

Consiliul Naţional al Elevilor și Asociațiile de părinți cer eliminarea examenului de admitere la liceu propus prin noua legislație, pe lângă Evaluarea Națională. Examenul ar urma să fie reintrodus peste 4 ani, cum prevăd Legile Educației prezentate luni.

Într-un comunicat comun, Federația Asociațiilor de părinți și Consiliul Național al Elevilor arată că liceul este obligatoriu în România, așadar, admiterea trebuie făcută unitar, cu standarde clare de evaluare pentru toți elevii.

„Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme, precum diferenţe între elevi, segregare şcolară şi o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învăţământul liceal”, potrivit comunicatului.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru:

„Își vor putea organiza o admitere paralelă, inclusiv la alte discipline pe lângă Română și Matematică, cumva vom vorbi despre o alegere mult mai dificilă a liceului și a profilului și vom vorbi despre un număr destul de cazuri care vor fi repartizați și vor ajunge la un liceu sau la un profil care nu li se potrivește tocmai din modul în care aceștia aleg să suțină examenul și așa mai departe.”

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, peste 4 ani, liceele care doresc examen pot să organizeze concurs de admitere pentru cel mult 60% din numărul de locuri. Ministrul Educației, Ligia Deca:

„Practic, liceul anunță cu un an înainte că va organiza concurs, anunță ce probe își alege din opțiunile pe care Ministerul Educației le pune la dispoziție, cu subiecte pe care le realizează Centrul Național pentru Evaluare.”

O asemenea admitere la liceu, atrag agenția asociațiile părinților și Consiliul Elevilor, va încuraja meditațiile private, va duce la o limitare a accesului la liceu şi nivel de stres ridicat pentru elevii de 13-14 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, cere mediului academic și studenților să conteste proiectelor legilor educației | AUDIO