Confidenţialitate

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, cere mediului academic și studenților să conteste proiectelor legilor educației | AUDIO

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, cere comunității academice, inclusiv studenților, să conteste, chiar și printr-o grevă generală, proiectul legii învățământului superior. Acesta le deschide rectorilor calea pentru încă două mandate în fruntea universităților, indiferent de câte au avut până acum.

Practic, proiectul resetează numărătoarea mandatelor pentru actualii rectori.

Proiectul asumat de ministrul Educației, Ligia Deca, le permite rectorilor care au confiscat conducerea universităților să ocupe această funcție pentru încă un deceniu”, spune profesorul Cristian Preda.

Motivul? Mandatele vechi durau patru ani, iar cele definite de noul proiect, fiind mai lungi cu un an, vor fi interpretate ca altă „instituție juridică”.

O situație asemănătoare cu cea a mandatelor prezidențiale din anii 90, remarcă decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București:

„Așa a procedat și Putin când durata mandatului din Rusia a fost schimbată de la 4 la 6 ani. Ligia Deca face din rectorii români niște Iliești sau Putini mai mititei”, adaugă profesorul Cristian Preda.

El consideră că studenții și profesorii ar trebui să intre în grevă generală, pentru că libertatea academică înseamnă limitarea puterii rectorilor:

Voce Preda 2

Amintim, Ligia Deca susține că nu poate ține cont de mandatele avute până acum, după ce „juriștii i-au spus că legea nu retroactivează”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Noile legi ale Educației: Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă iar bursele pentru elevi vor crește, anunță Ligia Deca | AUDIO