Confidenţialitate

Consiliul Europei cere României modificarea legilor justiției conform avizului Comisiei de la Veneția. Predoiu spunea că după aprobarea lor vom scăpa de MCV

Consiliul Europei cere României să modifice legile justiției în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și al organismului statelor anticorupție, GRECO, relatează G4 Media.

Vă reamintim, legile Justiție sunt în curs de modificare iar nenumărați magistrați au reclamat că ele vor fi un regres pentru independența și eficiența Justiției, dacă vor fi adoptate de Parlament in forma propusă de ministerul de resort.

G4Media a consultat Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind România și notează că instituția cere oficial Comisiei de la Veneția să dea un aviz pe cele trei proiecte de legi ale justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu.

Este vorba de 3 legi care se referă la statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii.

Comisia de la Veneția este o instituție a Consiliului Europei care reunește experți independenți în drept constituțional.

De asemenea, raportul cere desecretizarea contractelor partidelor cu presa.

În ceea ce privește lupta anticorupție, experții europeni cer României să asigure un sprijin politic hotărât pentru eficiența acesteia.

DNA are deficit de personal.

Până acum, Ministerul Justiției a explicat că proiectele de legi au fost realizate după consultarea tuturor celor implicați.

„Nu este adevărat că s-a mers în grabă, sunt 10 luni de muncă, e adevărat că ne-am grăbit să recuperăm un timp pierdut. Nu este treaba noastră să aducem acuzații cuiva, am găsit proiectul în starea în care era și l-am adus în fața dumneavoastră. E un proiect care conciliază viziuni din sistemului judiciar, ne-am și propusă acest lucru, un proiect care poate ordona și pacifica raporturile de forță din sistemul judiciar, un proiect care va întări nu va slăbi suveranitatea noastră națională dacă reușim, prin adoptarea, sa să ridicăm Mecanismul de Cooperare și Verificare, ceea ce va face mai mult decât orice discurs patriotic”, spunea recent Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

Citește și: Cătălin Predoiu: Obiectivul fundamental pentru mine a fost desființarea SIIJ | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock