Confidenţialitate

Consiliul Concurenței: CFR Marfă riscă falimentul

 

CFR Marfă este într-o situaţie dificilă, afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. În ultimii ani nu s-au înregistrat progrese, existând riscul falimentului dacă Executivul comunitar va considera că ștergerea datoriilor este un ajutor de stat acordat ilegal.

”Mi se pare un caz delicat pentru acest an. Compania spune că şi-a redus pierderile, că a ajuns chiar pe zero operaţional în unele luni. Dar e o companie care are un istoric dificil, are datorii mari şi, desigur, îi atârnă Sabia lui Damocles, are o Sabie a lui Damocles din partea Comisiei Europene, pentru că acum câţiva ani i s-au şters datoriile şi Comisia a înghiţit acest lucru, cu promisiunea că o privatizăm cumva”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a spus că este posibil ca Bruxelles să considere că acea ştergere de datorii în vederea privatizării a fost un ajutor de stat ilegal care trebuie recuperat. ”Aşadar, i-am mai arunca companiei în spinare câteva sute de milioane cu dobânzi pe anii respectivi. Deci o situaţie proastă ar deveni catastrofală. Cel mai negru scenariu ar fi falimentul”, a subliniat Chirițoiu.