Confidenţialitate

Congresul SUA confirmă victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale | AUDIO

În urmă cu puțin timp, congresmenii americani au validat rezultatul comisiei electorale a SUA conform căruia Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite, iar Kamala Harris noul vicepreședinte.

Este penultimul pas înainte ca Biden să depună jurământul pe 20 ianuarie și să preia, oficial, președinția.

Candidatul democrat a obținut, astfel, victoria în alegeri cu 306 de voturi electorale, față de cele 232 ale lui Donald Trump, la finalul unei întruniri care trebuia să fie una doar de formalitate.

A fost o ședință maraton, începută miercuri, suspendată din cauza violențelor și reluată după evacuarea din Capitoliu a miilor de susținători ai lui Trump. Ședința s-a prelungit până la ora 4 dimineața (ora locală).

Vă amintim, Trump a refuzat să se recunoască învins. El şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu.

Unii republicani, susţinători ai lui Trump, au obiecţii faţă de modul de desfăşurare a scrutinului. Dar chiar şi ei recunosc atacul fără precedent la adresa instituţiilor americane.

Violenţele care au avut loc la Capitoliu au fost ruşinoase, inacceptabile şi ne-americane. Suntem o naţiune a legilor, nu a nelegiuirii şi nu vom ceda niciodată în faţa gloatei.

Pe de altă parte, unii dintre republicanii care intenţionau să obiecteze la rezultate au renunţat să o mai facă.

Şi democraţii au condamnat violenţele şi au arătat cu degetul spre Donald Trump, care i-a îndemnat pe oameni să protesteze.

“Cuvintele noastre contează. Mulţimile, huliganii, insurecţioniştii, terorişti domestici au atacat guvernul nostru cu scopul de a ataca alegerile noastre libere şi corecte. Aceşti terorişti au venit înarmaţi cu steaguri false, cu ură, cu arme şi în mod tragic cu minciuni care le-au fost spuse de la nivel înalt”.

Senatul american a respins obiecţiile privind certificarea rezultatului din statul Pensylvania şi nu au lipsit contrele între reprezentaţii celor 2 partide.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu