Confidenţialitate

Confederația Europeană a Sindicatelor: 3 din 10 familii din UE nu-și permit nici măcar o săptămână de concediu | AUDIO

Trei din zece familii din Uniunea Europeană nu-și permit să plece măcar o săptămână în concediu, iar cei mai mulți, aproape 20%, sunt muncitori.  Cea mai mare proporție a muncitorilor care nu-și permit concediu o regăsim în România (43%), urmată de Grecia (cu 37%), arată o analiză a datelor Eurostat realizată de European Trade Union Institute (Confederația Europeană  a Sindicatelor). 

Jumătate din angajații plătiți cel mai prost nu-și permit o vacanță în fiecare an. Și cum pachetele turistice se scumpesc, concediul va deveni un lux pentru tot mai mulți, afirmă Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor.

Prețul mediu al unui pachet de vacanță depășește acum salariul minim pe o lună în peste jumătate din statele membre. Acest lucru înseamnă că, departe de a fi anotimpul odihnei, vara e una dintre cele mai dificile perioade ale anului pentru milioane de familii:  părinți care se chinuie să găsească bani în plus pentru a-și hrăni copiii, care în mod normal și-ar fi luat micul dejun și prânzul la școală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

O sarcină  îngreunată anul acesta și mai mult de inflație, care a afectat în mod special prețurile alimentare. Între timp, directorii de companii care au provocat inflația prin faptul că au exploatat penuria de mărfuri pentru a găsi pretext să-și scumpească produsele și să-și rotunjească profiturile se bronzează în stațiuni de lux, susține Confederația Europeană a Sindicatelor. Aceasta îi cere președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen să revizuiască directivele privind achizițiile publice, astfel încât contracte publice să poată primi doar acele companii care practică negocierea colectivă a salariilor și condițiilor de muncă, între care și concediul plătit.

Analiza arată că țările cu cei mai mulți angajați care nu pot pleca în vacanțe (în ordine România, Grecia și Ungaria) sunt și cele în care capacitatea de negociere colectivă a contractelor de muncă s-a redus cel mai mult în ultimii 20 de ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Aglomerație la vămile din vestul țării | AUDIO