Confidenţialitate

Concluziile Avocatului Poporului în cazul Ditrău: Conflictul e mai vechi, între patroni și foști angajați

Avocatului Poporului anunță despre cazul Ditrău că tensiunile au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz.

În urma anchetei a stabilit că apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflictul între societate și câțiva foști angajați ai acesteia și a dus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni.

„Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului.

Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media. Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online.

Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual”, arată într-un comunicat Avocatul Poporului.

Reprezentanții Avocatului Poporului au constatat că situația s-a calmat, comunitatea regretă că s-a ajuns într-o situație nedorită, iar cei doi muncitori se simt în siguranță și continuă să meargă la lucru.

De asemenea, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității a gestionat corespunzător situația și a făcut tot ce era posibil pentru a evita escaladarea conflictului.

Pentru a evita pe viitor aceste situații, primarul a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea „Babeș-Bolyai” pentru elaborarea unei campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate.