Confidenţialitate

Compania Blue Air va fi preluată de stat, în contul ajutorului de 300 de milioane de lei, acordat în 2020

Compania BlueAir va fi preluată de stat. În contul ajutorului acordat în 2020, statul va prelua 75% din acțiunile BlueAir. A fost pornită procedura prin care statul va deveni acționar majoritar, a anunțat Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Statul va prelua 75% din acțiunile Blue Air, în contul ajutorului de stat pe care l-a oferit companiei în vara lui 2020, de 300 de milioane de lei.

Astfel, statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), va deveni acționar majoritar al Blue Air.

Anunțul a venit de la președintele Autorității, Florian Daniel Geantă, într-un interviu acordat site-ului Curs de Guvernare.

„Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, (…) o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”, a spus președintele autorității.

Compania BlueAir a fost notificată, joi, că statul a început demersurile în acest sens.

Trebuie parcurse mai multe etape, cum ar fi notificarea Ministerului Transporturilor și aprobarea procedurii în cadrul conducerii BlueAir.

Ar urma să fie organizată și o întâlnire cu reprezentanții Blue Air.

Cât despre reluarea zborurilor, situația e neclară. Compania a rămas fără mare parte din aeronave, iar 6 dintre ele au fost puse garanție, alături de un teren de 10 hectare, pentru accesarea unui împrumut.

BlueAir a oprit zborurile din septembrie, după ce statul i-a pus poprire pe conturi pentru o datorie de aproape 30 de milioane de lei.

Foto: Shutterstock

Citește și: Sprijin financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie. Cine poate primi ajutorul și când vor fi livrați banii | AUDIO