Confidenţialitate

Comisia Europeană: România, inclusă în grupa de mare risc privind libertatea presei | AUDIO

România a fost inclusă în grupa de mare risc privind libertatea presei, în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind respectarea statului de drept. Statele membre au fost grupate pe cinci niveluri de risc, în care Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovenia sunt în categoria cu risc ridicat.

Documentul se concentrează pe protecția de bază a libertății mass-media, pluralitatea pieței, independența politică și incluziunea socială a mass-media.
Anul trecut nu au existat schimbări majore în aceste domenii, deși au existat unele variații în ceea ce privește indicatorii specifici.

Spre exemplu, independența politică rămâne la un nivel de risc mediu, arată documentul Comisiei Europene. Raportul Bruxellesului privind statul de drept recomandă României să consolideze independența editoriala a serviciilor publice de Radio și televiziune ținând seama de standardele europene.

Persistă îngrijorările cu privire la utilizarea mult prea frecventă a Ordonanțelor de Urgență emise de Guvern, iar autorităților li se recomandă să asigure o consultare publică eficientă înainte de adoptarea proiectelor de lege.

E necesară introducerea unor norme privind activitatea de lobby pentru membrii Parlamentului. Totodată, României i se cere să se asigure că revizuirea legilor justiției consolidează garanțiile privind independența justiției, inclusiv prin reformarea regimului disciplinar al magistraților conform standardelor Comisiei de la Veneția.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadorul Marii Britanii în România: Libertatea presei este sub asediu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.