Ambasadorul Marii Britanii în România: Libertatea presei este sub asediu

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, a transmis un mesaj de „Ziua Internaţională pentru lupta împotriva impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor” în care a afirmat că „libertatea presei este sub asediu”.

El a adăugat că atacurile împotriva lucrătorilor din mass-media continuă și că există presiune din partea politicienilor asupra jurnaliştilor.

„Libertatea presei este sub asediu. Atacurile asupra jurnaliştilor şi lucrătorilor din mass media continuă, iar impunitatea creşte pe zi ce trece. Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale şi politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass media, iar mulţi jurnalişti sunt ameninţaţi cu arestul, detenţia şi incriminarea pentru activitatea lor”, a spus ambasadorul.

O presă liberă este esenţială pentru o opinie publică informată, pentru o guvernare bună şi pentru democraţie, este convingerea ambasadorului.

„Libertatea de expresie şi libertatea presei sunt atribute esenţiale pentru orice democraţie funcţională. Oamenii trebuie să poată discuta şi dezbate liber, să chestioneze activităţile guvernelor şi să ia decizii informate. O presă liberă este vitală pentru a avea o opinie publică activă, informată, creativă şi implicată. O presă liberă este un facilitator pentru o bună guvernare, pentru democraţie, egalitate de gen şi combaterea sărăciei”, este opinia diplomatului.

Paul Brummell semnalează şi faptul că există un control politic asupra mass media.

„Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale şi politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass media, iar mulţi jurnalişti sunt ameninţaţi cu arestul, detenţia şi incriminarea pentru activitatea lor”, a spus ambasadorul.

El a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de jurnalişti au devenit subiectul unor astfel de ameninţări în ultima perioadă.

„Femeile care au ales să lucreze în presă au fost şi sunt victime ale unor practici precum discriminarea sexuală sau bazată pe gen, violenţă, intimidare şi hărţuire, online şi offline”, a adăugat Brummell.

De asemenea, diplomatul a transmis și faptul că Marea Britanie şi-a asumat rolul de susţinător al libertăţii presei şi protecţiei jurnaliştilor din lumea întreagă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS