Confidenţialitate

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la Uniunea Europeană

Ucraina și Republica Moldova au primit, vineri, recomandarea de la oficialii europeni că pot fi țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană. Semnalele au fost evidente în favoarea acestei decizii, inclusiv prin vizita președintelui Franței, cea care prezidează acum Uniunea, la Chișinău și Kiev.

Recomandarea ca Ucraina să devină țară candidată a fost acum făcută pentru guvernele celor 27 de state membre ale Uiunii, după ce a fost aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni conduse de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Recomandăm ca Ucraina să prumească acest status, pe permisa că această țară va duce mai departe o serie de reforme importante. Ucraina a arătat clar un angajament de a se ridica la valorile și standardele europene”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Comisia a decis ca și Republica Moldova să primească această recomandare:

„Recomandăm totodată ca și Republica Moldova să primească acest status, mergând de la premisa că va continua reformele. Republica Moldova se află pe o traiectorie reală pro-reformă, anti-corupție și europeană. Încă mai are de parcurs un drum lung, dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor.”

În ceea ce privește Georgia, Ursula von der Leyen a spus că țara „trebuie să se adune politic și să pună la cale o traiectorie clară de reformă structurală. Recomandăm Georgiei să obțină o perspectivă europeană, dar trebuie să revină și să analizeze cum poate să îndeplinească anumite condiții înainte de a primi statutul de țară candidată.”

Presa germană notează că Ucraina se va confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă i s-a acordat statutul de candidat.

În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

Potrivit unor surse din cercurile Comisiei, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii.

La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.

După recomandările Comisiei Europene, liderii 27 de state membre ale Uniunii vor lua decizia finală la consiliul de la sfârșitul lunii.

Sursa foto: Shutterstock