Confidenţialitate

Comisia Europeană finalizează un nou Raport MCV despre Justiția din România

Comisarii europeni vor finaliza astazi un nou raport MCV despre starea Justitiei din Romania. Este un raport preliminar celui din ianuarie 2021.

Surse politice au precizat pentru Europa FM că în document, se va preciza printre alte recomandări, ca Romania trebuie sa corecteze mai repede cele 3 legi ale Justitiei.

România nu a  îndeplinit încă recomandările Comisiei Europene, obligatorii.

Secția Specială nu a fost încă desființată, iar Legile Justiției nu au fost corectate încă de Parlament. La începutul anului, președintele PNL, Ludovic Orban, s-a arătat deranjat de faptul că noul ministru al Justiției nu a discutat cu liderii coaliției.

Așa că proiectele nici măcar nu au ajuns la Parlament.

Chiar și așa, liderii politici speră ca România să scape de mecanismul de monitorizare a Justiției, iar raportul MCV preliminar de astăzi să fie penultimul.

Ieri, ministrul Justiției, Stelian Ion a discutat la Luxemburg, cu  Didier Reynders  comisarul pentru justiție. Ministrul de Justiție al Uniunii i-a transmis ministrului Stelian Ion că  legile justiției și desființarea SIIJ sunt elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept.

Anca Grădinaru