Confidenţialitate

Comisia Europeană cere puterii de la Ankara investigarea neregulilor de la referendum

Comisia Europeană cere Turciei să ancheteze presupusele nereguli înregistrate la referendumul de duminică.
“Le cerem autorităţilor să lanseze o anchetă transparentă privind aceste presupuse nereguli”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.
OSCE a lansat luni mai multe acuzații. Observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţia împotriva fraudării.
Organizaţia a mai acuzat distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.
Preşedintele Recep Tayyp Erdogan a câştigat la limită, referendumul pentru extinderea puterilor prezidenţiale, dar observatorii internaţionali susțin că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia.
Anterior, opoziţia seculară a cerut anularea rezultatelor referendumului şi a ameninţat că va ajunge la Curtea Europeană petru Drepturile Omului.
51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE și a cerut Occidentului să recunoască rezultatul oficial.
Solicitarea CE vine în contextul în care negocierile de aderare a Turciei la UE au intrat în impas după ce președintele Recep Tayyp Erdogan a anunțat că pledează pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.