Confidenţialitate

Maia Sandu și Volodimir Zelenski, după ce CE a aprobat negocierile de aderare la UE pentru Republica Moldova, Ucraina și Bosnia & Herțegovina

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, Ucraina și Bosnia & Herțegovina pot începe. Comisia Europeană a aprobat azi demersul. În plus, Georgia va primi statului de țară candidată la Uniune.

UPDATE 15:11. Volodimir Zelenski: „Mulțumim tuturor celor care ne ajută”

Președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski – a spus că decizia Comisiei Europene de a aproba negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei a fost un „pas bun”. „Mulțumim tuturor celor care ne ajută”, a mai transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Facebook.

Citește întreaga știre aici: Volodimir Zelenski, despre decizia CE în privința negocierilor de aderare la UE a Ucrainei: „Istoria Ucrainei și a întregii Europe a făcut pasul cel bun”

UPDATE 14:48. Maia Sandu: „Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun”

„Zi importantă pentru viitorul Moldovei – Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”, a scris pe Facebook președinta Republicii Moldova.

Citește întreaga știre aici: Maia Sandu, după anunțul CE în privința negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova: E mult de lucru, dar nu ne sperie munca. Drumul ales e plin de provocări

UPDATE 14:39. Reacția prim-ministrului Republicii Moldova

Dorin Recean – prim-ministrul Republicii Moldova – a scris pe Facebook că anunțul Comisiei Europene nu este o „realizare finală”. „Noi vom continua să muncim cu o intensitate și mai mare, până vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene”, a spus acesta după ce Comisia Europeană a anunțat că pot începe negocierile de aderare pentru Republica Moldova, Ucraina și Bosnia & Herțegovina la Uniunea Europeană.

„Zi importantă pentru Republica Moldova. Comisia Europeană a recomandat astăzi statelor membre ale UE să deschidă negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este calea pe care au ales-o cetățenii noștri și rezultatul muncii pe care am depus-o cu toții. O recunoaștere a eforturilor noastre de a armoniza legislația națională la cea europeană, de a consolida instituțiile statului, de a moderniza satele și orașele, și de a ne adapta standardele și valorile comunitare”, a scris Dorin Recean pe Facebook.

Citește întreaga știre aici: Prim-ministrul Republicii Moldova, după decizia CE în privința Republicii Moldova: Nu e o realizare finală. Vom munci în continuare până vom deveni membri deplini ai UE

Știre inițială

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După recomandarea Comisiei Europene – Consiliul Uniunii Europene va începe negocierile de aderare.

În cazul Republicii Moldova, acestea pot începe odată ce Chișinăul va îndepli condițiile referitoare la combaterea corupției și ameliorearea reglementărilor financiare.

Președinta Parlamentului European a salutat decizia Comisiei de azi. Europarlamentarii au solicitat statelor membre să susțină Moldova în asigurarea securității interne și a frontierelor și pentru realizarea independeței energetic. În plus, recomandă sporirea personalului care gestionează și sprijină procesuld e aderare.

Pentru Ucraina, negocierile pot începe după ce vor fi îndeplinite condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.

Ucraina și Republica Moldova au primit statut de țări candidate în iunie 2022 alături de un set de obiective care trebuie atinse pentru a începe negocierile de aderare.

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Citește și: ÎmprEUnă în Europa. România a primit aproape 56 de miliarde de euro, bani europeni, de când face parte din Uniunea Europeană | AUDIO