Codul galben mobilizeaza autoritatile din 20 de judete

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 20 de judeţe din nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării, unde începând de luni după-amiază şi până marţi seară vor fi ploi, lapoviţă şi ninsori, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 50-60 de kilometri pe oră.

Potrivit atenționării, începând cu ora 15, în regiunile estice şi sud-estice vor fi precipitaţii sub formã de ploaie şi trecãtor lapoviţã sau ninsoare, iar vântul va avea intensificãri cu viteze la rafalã de peste 50…60 km/h. Cantitãţile de apã vor depãşi local 20…25 l/mp, iar în judeţele Galaţi, Brãila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40…50 l/mp. În zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali va ninge, se va depune strat nou de zãpadã şi vor fi intervale în care ninsoarea va fi viscolitã.

Ministerul Afacerilor Interne le-a cerut inspectoratelor pentru situații de urgență din județele unde sun prognozate precipitații abundente să monitorizeze permanent situaţia din teren şi fie pregătite să activeze grupele operative pentru intervenție.

Automobiliștii sunt și ei sfăuiți să se informeze asupra condițiilor de drum din zona montană, unde este prognozată depunerea unui strat nou de zăpadă, în special în zona Carpaţilor Orientali si Meridionali.

În județele unde vântul va sufla cu putere, autorităților locale li s-a cerut să ia măsuri pentru a limita eventualele pagube produse de prășușire copacilor sau de desprinderea panourilor publicitare sau a unor bucăți de acoperiș.