Cod portocaliu de ploi torențiale pentru 11 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă avertizare cod portocaliu de ploi torențiale pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea, valabilă până luni la ora 12.00.

ANM avertizează că în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, precum și în zona montană și submontană a județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50-70 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și două avertizări cod galben de ploi însemnate.

Primul cod galben intră în vigoare duminică la ora 14.00 și expiră la ora 21.00. În intervalul menționat, spun meteorologii, în zonele montane și submontane, precum și în extremitatea de sud a țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.

Duminică seară, la ora 21.00, va intra în vigoare și cea de-a doua avertizare cod galben de ploi torențiale, averse și descărcări electrice, valabilă până luni la prânz. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, local în Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și în jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30-40 l/mp.

În paralel, este în vigoare și o infomare meteorologică care vizează manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, valabilă până miercuri, 05 iunie, la ora 10.00. Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS