Confidenţialitate

CNSU, în ședință pe tema înăspririi restricțiilor | AUDIO

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte în ședință, joi, pe tema înăspririi restricţiilor împotriva pandemiei.

Prefectul Capitalei a anunțat, miercuri, că situația va fi dezbătută și de Guvern, începând cu ora 17.00.

„În momentul de faţă, sunt în pregătire atât o hotărâre de Guvern, cât şi o şedinţă CNSU. Nu vor fi la fiecare sector decizii separate. Noi aşteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, o hotărâre de Guvern şi la nivel de CNSU pe care noi le vom implementa imediat. Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să fie mâine şi imediat după aceea, dacă noi trebuie să implementăm măsurile, vom face imediat după şedinţă de CMBSU. Printre propuneri sunt şi propuneri care vizează nu numai Bucureştiul, ci şi o parte din judeţul Ilfov. De aceea acolo ar trebui să luăm decizii şi pe zona respectivă şi da, aşa cum am mai spus, Bucureştiul reprezintă un pol economic şi demografic foarte important şi Guvernul este foarte interesat de soarta acestei zone”, a spus Alin Stoica.

La momentul actual, Capitala și 10 judeţe figurează ca zone roşii, cu mai mult de 3 infecții la mia de locuitori. Doar cinci judeţe mai sunt zone verzi, cu o rată de până la 1,5 la mi

De la miezul nopții, carantina s-a prelungit cu 7 zile la Timișoara și localitățile învecinate, anume Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa. Rata de incidență a ajuns în orașul de pe Bega la 8,3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat decizia din a doua încercarea. La sfârșitul săptămânii trecute, propunerea a picat la vot, forțându-l pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență să intervină. Nemulțumit de decizia lui Raed Arafat, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat că se va adresa instanței.

Localitățile ilfovene Balotești, Mogoșoaia, Snagov și Ștefăneștii de Jos au fost închise, de miercuri seară, pentru două săptămâni. Județul Ilfov a ajuns la o incidență de peste 7,8 cazuri la mia de locuitori.

La București, întârzie înăsprirea restricțiilor. Şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă este programată joi. Fără să mai aștepte o decizie la nivel de Capitală, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că limitează, până pe 11 aprilie, programul de funcţionare a mall-urilor, magazinelor, hipermarketurilor şi service-urilor auto. În replică, prefectul Bucureștiului a spus că verifică legalitatea deciziei. Alin Stoica așteaptă, totodată, de la guvern noi reguli pentru gestionarea crizei sanitare.

Șeful statului consideră că în Bucureşti sunt necesare restricţii suplimentare, care să limiteze aglomerările. Klaus Iohannis nu crede, însă, că o carantinare a orașului ar fi, în această etapă, cea mai bună soluție.

Președintele îşi doreşte ca, de sărbătorile pascale, cetățenii să poată merge la biserică şi să se poată reuni în familia restrânsă.

La nivel național, numărul cazurilor noi de coronavirus s-a menţinut peste 6.100. Alte 137 de decese au fost asociate Covid. Peste 1.350 de pacienți se află la Terapie Intensivă.

Președintele a admis că, în cazul în care numărul de îmbolnăviri va continua să crească, trebuie luate decizii şi în privința unităților de învățământ şi a salutat, de aceea, prelungirea vacanţei școlare de primăvară.

Anca Grădinaru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.