Confidenţialitate

Cluj-Napoca: Elevii unui liceu învață în sălile unui fost internat

Situație critică la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Peste 800 de elevi mutaţi la o altă şcoală din cauză că lucrările de reabilitare nu au fost finalizate, învaţă acum înghesuiţi în săli care iniţial au fost dormitoare ale unui internat.

Elevii, părinții și profesorii de la acest liceu sunt revoltați și se pregătesc de grevă din cauza condițiilor precare în care învață. Din cauza unui proiect de modernizare în valoare de 12 milioane de lei început în vară elevii au fost nevoiți să se mute la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”. Aceasta pentru că deși constructorul promisese că va finaliza măcar 20 de săli de curs până în 15 septembrie în realitate tot ce s-a făcut peste vară a fost decopertarea clădirii și demolarea unei părți din imobil, care acum a ajuns într-o stare jalnică, fiind pusă în pericol atât arhiva de documente, cât și fondul de carte de peste 30.000 de volume sau calculatoarele și alte mijloace didactice.

Între timp, elevii participă la cursuri într-un imobil impropriu, fost internat. Directorul liceului, Simona Dobrescu reclamă faptul că elevii sunt nevoiţi să înveţe înghesuiţi în săli de clasă de câte 27 de metri pătraţi, din care lipsesc materialele didactice. Practic elevii nu au loc să iasă la tablă, iar profesorii nu pot folosi nici un fel de mijloace didactice la predare, așa că spun că au ajuns să se folosească de smartphoneurile copiilor care au internet.

Până acum 20 de copii au solicitat transferul, iar 200 de copii de la ciclul primar care inițial învățau în două schimburi în aceeași clădire au fost relocați la altă școală.
În acest timp constructorul nu are explicații clare pentru ritmul de melc în care se lucrează dar susține că proiectul va fi gata la noul termen stabilit pentru 15 iulie 2016. Ceea ce înseamnă că întregul an școlar este compromis pentru elevii de la Mihai Eminescu.
Nici reprezentanții primăriei nu au avansat nici un fel de soluții pentru copii și profesori. În plus din cauza întârzierii lucrărilor, se vor pierde banii europeni alocați acestui proiect.

Foto: Dan Bodea, Transilvania Reporter