Confidenţialitate

CLUJ: Mesaje antisemite pe Sinagoga Evreiască

Poliţiştii clujeni au fost sesizaţi luni de către Comunitatea Evreiască din Cluj-Napoca, aceasta reclamând că pe un perete exterior al Sinagogii Templul Memorial al Deportaţilor Evrei din oraş au apărut mesaje antisemite.

Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca, pe peretele clădirii au fost scrise cu vopsea neagră şi roşie două mesaje şi a fost inscripţionată o stea a lui David, care este tăiată: “Toate cele bune” şi “Holocaust never happened” (Holocaustul nu a avut loc).

“Sesizăm luni Poliţia şi alte autorităţi competente după ce pe Sinagoga Templul Memorial al Deportaţilor Evrei din Cluj-Napoca au apărut, în acest sfârşit de săptămână, inscripţii antisemite, prin care se neagă Holocaustul şi o stea a lui David tăiată. Nu găsesc cuvinte, este un caz grav. Sinagoga se află pe o arteră circulată, trece multă lume pe acolo, şi nici poliţiştii nici jandarmii nu au văzut nimic. Mesajul cu negarea Holocaustului este prea mult. Nu vom putea curăţa sau spăla aceste mesaje ci va trebui să vopsim peste ele cu o culoare apropiată de cea originală”, a spus Robert Schwartz.

Sinagoga Templul Memorial al Deportaţilor Evrei de pe strada Horea din Cluj-Napoca are statut de monument istoric.

Foto: Comunitatea Evreilor Cluj