Confidenţialitate

Cluj. Magistrații Curții de Apel au decis reluarea activității de judecată, de luni

Magistrații Curții de Apel Cluj au decis reluarea activității, anunțând însă că vor reveni asupra măsurii de protest dacă va fi adoptat proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale magistraților.

Aceștia au întrerupt activitatea înainte de Crăciun, nemulțumiți că Guvernul lua în calcul ca pensiile de serviciu să fie anulate.

În urma analizei efectuate, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât reluarea activităţii de judecată, la nivelul tuturor secţiilor Curţii de Apel Cluj, începând cu data de 13 ianuarie 2020, sub rezerva rediscutării, în viitorul apropiat, a adoptării unei forme adecvate de protest, în funcţie de evoluţia ulterioară cu privire la dezbaterea şi adoptarea posibilă a proiectului de lege privind eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată într-un comunicat remis joi de Curtea de Apel Cluj.

De asemenea, Adunarea generală a magistraților Curții de Apel Cluj a decis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii să îşi asume în mod activ rolul de garant al justiţiei în toate componentele sale şi de prezervare a statutului judecătorului, care include şi dreptul la pensia de serviciu.

Înainte de Crăciun, Curtea de Apel Cluj transmitea că “se constată co acumulare de luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor”.

“Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, apreciem că acestea pot afecta independența judecătorilor”, anunțau în decembrie magistrații clujeni.