Ciuhodaru: UE trebuie să se asigure că va avea acces la vaccinul împotriva coronavirusului

Uniunea Europeană impulsionează producătorii farmaceutici să dezvolte vaccinuri pe teritoriul blocului comunitar, ca parte a strategiei de combatere a noului tip de coronavirus.

De asemenea, autoritățile sanitare de la Bruxelles încheie, în această perioadă, acorduri prin achiziție în avans cu cei care dezvoltă în prezent vaccinuri.

Cele mai optimiste previziuni actuale vorbesc despre un termen de an pentru obținerea unui vaccin, însă UE trebuie să se asigure încă de pe acum că va avea acces la această soluție medicală, a explicat – la Europa FM – Tudor Ciuhodaru, europarlamentar din partea socialiștilor și democraților europeni.

„La nivel mondial, există o competiție acerbă pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului. SUA și marii producători au dat de înțeles că doresc o prioritizare a accesului și a distribuției către piața americană”, a explicat medicul.

Executivul comunitar are un fond de urgență de 2 milioane de euro pe care îl poate folosi pentru plata vaccinurilor, însă cele 27 de state membre au căzut de acord că banii trebuie folosiți pentru a încheia contracte cu 6 furnizori diferiți.

În ce priveste domeniul de sanatate si pharma, la nivel european o strategie a Comisiei Europene ar urma să fie prezentată până la finalul anului, iar cel puțin 10 milioane de euro sunt în discuție pentru acest demers. Uniunea Europeană ar trebui să adopte un program unitar pentru sănătate, adaugă Tudor Ciuhodaru.

„Acesta presupune alocarea, după modelul NATO, a cel puțin 6% din PIB pentru sănătate la nivelul fiecărui stat. Uniunea a venit cu sume suplimentare în zonele cu vulnerabilități, prin programele prin programe de tip RE-ACT și vrem să fim tratați la Iași, București, Timișoara, Alba Iulia sau Oradea, la fel ca la Bruxelles”, ne-a explicat eurodeputatul.

România ar trebui să investească în proiecte farmaceutice strategice, importante la nivel european, precum o companie farmaceutică națională și redeschiderea Institutului bucureștean „Cantacuzino”, cu tradiție în producerea de vaccinuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS