Confidenţialitate

Ciugud: Elevii au reciclat deșeuri și au primit “Ciugubani” pentru excursii, echipamente smart și proiecte extrașcolare | AUDIO

Un proiect inedit de reciclare al unei școli din România vine cu primele rezultate: elevii au strâns zeci de mii de PET-uri și ambalaje, în doar câteva luni. Fiecare deșeu reciclat s-a transformat într-un „Ciuguban”, moneda virtuală a localității.

Peste 50.000 de peturi și ambalaje au strâns elevii școlii din comuna Ciugud. Fiecare deșeu trimis la reciclat a fost transformat apoi într-un „Ciuguban”, moneda virtuală a comunității transilvănene. În total, s-au strâns 50.000 de Ciugubani.

Elevii au strâns ambalajele prin intermediul lui „Verzulică”, o mașinărie de reciclat montată la școală. Dan Lungu, coordonatorul proiectului, ne-a povestit cum au reacționat elevii la această inițiativă:

„Sunt momente în care pur și simplu trebuie să golim acele recipiente de colectare de câteva ori pe zi pentru că părinții, împreună cu copiii, vin la acel roboțel de reciclare și aduc PET-urile pe care le strâng. Au fost momente amuzante în care ne-au și blocat roboțelul pentru că s-au dus unii dintre ei pe malul râului Mureș pentru a aduna și PET-urile de acolo.”

„Ciugubanul” nu este o o monedă virtuală reală, ci mai degrabă un mod de a-i stimula pe cei mici să recicleze.

Autoritățile din localitate spun că Ciugubanii sunt transformați în bani reali, cu ajutorul unor sponsori, iar mai apoi vor fi folosiți tot la școală – pentru excursii, echipamente smart și alte proiecte extrașcolare.

Dan Lungu ne-a mai spus și cât valoarează un Ciuguban:

„Pe clasă, au primit conversia banilor reali. Practic, pentru un Ciuguban am aplicat aceeași soluție care ar urma să se aplice și în momentul în care, sperăm noi, să intre și legea garanției, adică 50 de bani pentru un PET reciclat.”

Ciugubanul este prima monedă virtuală lansată de o comună din România. Proiectul a pornit în vara anului 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Raul Bambu

Sursa foto: Facebook / Primăria comunei Ciugud

Citește și: Franța: Tinerii sunt încurajați prin intermediul aplicației Tinder să meargă la vot | AUDIO