Confidenţialitate

14 trenuri de călători, anulate și mai multe deviate după ce un marfar de cereale a deraiat noaptea trecută. Circulația feroviară între Craiova și Caracal, în continuare blocată | AUDIO

Circulația trenurilor e în continuare blocată în sudul și vestul țării, după ce un un tren cu cereale a deraiat noaptea trecuta între Craiova și Caracal. 14 trenuri de călători au fost anulate şi mai multe sunt deviate. Accidentul feroviar a distrus 300 de metri de cale ferată, trei macazuri și un stâlp.

UPDATE 17:19. 14 trenuri sunt anulate până sâmbătă, 20 ianuarie

9 vagoane ale unui tren privat de marfă – încărcate cu porumb – au deraiat la intrarea în stația Leu, iar alte două s-au răsturnat și au blocat ambele linii. Trenul circula pe ruta Salonta-Roșiori Nord. Mecanicul de tren, un bărbat de 58 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Calea ferată e afectată pe o porțiune de 100 de metri pe o linie și pe 200 metri pe cealaltă.

Trei macazuri au fost distruse, iar un stâlp de înaltă tensiune a fost rupt. Cum reparațiile se pot face doar după ridicarea vagoanelor deraiate, CFR Infrastructură nu poate estima când va fi redeschisă circulația feroviară în zona respectivă. Echipele de intervenție au adus două macarale de mare tonaj pentru ridicarea vagoanelor și lucrează cu mai multe utilaje și drezine.

14 trenuri sunt anulate până sâmbătă, 20 ianuarie

Între acestea – o parte din trenurile InterRegio care asigurau legătura între București Nord și Craiova, Drobeta Turnu Severin și Timișoara.

În alte cazuri, se asigură transbordarea pasagerilor cu mijloace auto între Caracal și Craiova. E vorba de trenuri InterRegio de la București Nord către Cluj, Budapesta, Deva, Teius, Arad și Craiova.

Au fost introduse suplimentar trenuri cu tracțiune Diesel pe rute alternative – Craiova-Piatra Olt – Caracal.

Pasagerii care au bilete la aceste trenuri şi doresc să renunţe la călătorie pot primi, la cerere, contravaloarea tichetelor.

Incidentul este anchetat de o comisie a Companiei Naționale de Căi Ferate, care va stabili cauzele deraierii.

CFR SA asigură transbordarea pasagerilor astfel:

 • CFR SA asigură transbordarea pasagerilor cu mijloace auto pe distanţa Caracal – Craiova şi retur: la data de 16 ianuarie: IR 1835 Bucureşti Nord – Teiuş. IR 1836 Cluj Napoca – Bucureşti Nord. IR 348 Arad – Bucureşti Nord.
 • În noaptea de 16 spre 17 ianuarie: IR 349 Bucureşti Nord – Arad.
 • În perioada 16 – 20 ianuarie: IR 73 Budapesta – Bucureşti Nord.
 • În perioada 17 – 20 ianuarie: IR 72 Bucureşti Nord – Budapesta, IR 1823 Bucureşti Nord – Deva. IR 1824 Deva – Bucureşti Nord. IR 1835 Bucureşti Nord – Teiuş. IR 1836 Cluj Napoca – Bucureşti Nord. IR 349 Bucureşti Nord – Arad. IR 348 Arad – Bucureşti Nord şi IR 1597 Bucureşti Nord – Craiova.

Următoarele trenuri sunt anulate

 • La data de 16 ianuarie: IR 1596 Craiova – Bucureşti Nord; IR 1590 Drobeta Turnu Severin – Bucureşti Nord; RE 9911 Bucureşti Nord- Craiova; RE 9013 Roşiori Nord – Craiova; RE 9918 Craiova – Bucureşti Nord; RE 9907 Bucureşti Nord – Craiova este anulat pe distanţa Caracal – Craiova; IR 1595 Bucureşti Nord – Craiova.
 • Începând cu data de 17 ianuarie: RE 9910 Craiova – Bucureşti Nord.
 • În perioada 17 – 19 ianuarie: RE 9911 Bucureşti Nord – Craiova.
 • În perioada 17 – 20 ianuarie: IR 1691 Bucureşti Nord – Timişoara Nord; IR 1591 Bucureşti Nord – Craiova; IR 1594 Craiova – Bucureşti Nord; IR 1596 Craiova – Bucureşti Nord; IR 1590 Drobeta Turnu Severin – Bucureşti Nord.

Pentru preluarea călătorilor, circulă suplimentar următoarele trenuri

 • La data de 16 ianuarie RE 13070 Craiova – Piatra Olt – Caracal – Bucureşti Nord, cu plecare din staţia Craiova la ora 16:18, şi RE 13071 Caracal – Piatra Olt – Craiova, cu plecare din staţia Caracal la ora 17:22.

Următoarele trenuri circulă pe rută deviată

 • În perioada 16/17 – 19/20 ianuarie, IR 78 Bucureşti Nord – Budapesta circulă pe ruta deviată Bucureşti Nord – Caracal – Piatra Olt – Craiova – Curtici, cu plecare din staţia Bucureşti Nord, ora 21:00.
 • În perioada 16/17 – 19/20 ianuarie, IR 79 Budapesta – Bucureşti Nord circulă pe ruta deviată Curtici – Craiova – Piatra Olt – Caracal – Bucureşti Nord, cu plecare din staţia Curtici, ora 20:30.
 • În perioada 16/17 – 19/20 ianuarie, IR 1821 Bucureşti Nord – Arad circulă pe ruta deviată Bucureşti Nord – Caracal – Piatra Olt – Craiova – Arad, cu plecare din staţia Bucureşti Nord, ora 23:28; în perioada 16/17 ianuarie – 19/20 ianuarie, IR 1822 Arad – Bucureşti Nord pe ruta deviată Arad – Craiova – Piatra Olt – Caracal – Bucureşti Nord, cu plecare din staţia Arad, ora 17:48.

UPDATE 12:48: La această oră, traficul feroviar este în continuare restricționat pe relația Craiova – Caracal

Un marfar cu cereale a deraiat noaptea trecută lângă Craiova, anunță CFR Călători. Circulația feroviară în zonă a fost temporar închisă. O parte din trenurile cu tranzit pe ruta Caracal – Craiova (precum trenurile internaționale, trenurile ce au în compunere vagoane de dormit și cușetă) sunt direcționate pe ruta ocolitoare Caracal – Piatra Olt – Craiova. De asemenea, pentru unele trenuri este asigurată transbordarea călătorilor cu mijloace auto, precizează CFR Călători.

CFR Călători informează că, la această oră, traficul feroviar este în continuare restricționat pe relația Craiova – Caracal, din cauza unui incident feroviar în care este implicat un tren privat de marfă.

Ca urmare a deraierii au fost avariate ambele fire de circulație, fir I Leu – Malu Mare și fir II Malu Mare – Leu, potrivit CFR Călători. Dat fiind faptul că a fost afectată linia CF pe o porțiune de 100 m pe firul I, pe o porțiune de 200 m pe firul II, au fost distruse 3 aparate de cale și a fost rupt un stâlp LC.

Totodată, având în vedere faptul că reparațiile pot fi efectuate doar după ridicarea vagoanelor deraiate, în prezent nu putem estima un interval de timp pentru redeschiderea circulației feroviare în zona respectivă.

La fața locului se află echipele de intervenție, care acționează și vor acționa pentru repunerea pe șină a vagoanelor deraiate, asigurarea gabaritului, remedierea defecțiunilor și repunerea sub tensiune a liniei de contact, cu umătoarele utilaje:
• 2 macarale de mare tonaj pentru ridicarea vagoanelor;
• 2 utilaje multifuncționale;
• 1 drezină de linie care va asigura transportul materialelor pentru reîntregirea suprastructurii;
• 2 drezine pantograf care vor acționa pentru repunerea tensiunii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Știrea inițială

Este vorba despre un tren privat de marfă, care avea în compunere 35 de vagoane încărcate cu cereale. Trenul circula pe relația Salonta- Roșiori Nord. La intrarea în Gara Leu, din Dolj, peste macaze, 9 vagoane au deraiat, iar alte 2 s-au răsturnat. Se lucrează la repunerea vagoanelor pe șine. Până atunci însă, traficul feroviar pe relația Craiova-Caracal a fost restricționat.

Traficul feroviar a fost restricționat începând cu ora 01:30 pe relația Craiova – Caracal, din cauza incidentului feroviar în care este implicat un tren privat de marfă, precizează CFR.

De asemenea, CFR a precizat că personalul feroviar al SRCF Craiova va acorda sprijin tehnic operatorului privat de marfă în procesul de repunere pe șină a vagoanelor deraiate si răsturnate, astfel încât zona Craiova – Caracal să fie redeschisă în condiții de siguranță.

În acest moment, circulația trenurilor se realizează cu tractiune Diesel, pe rute alternative Craiova – Piatra Olt – Caracal (linie simplă neelectrificata), anunță CFR Călători.

Accidentul feroviar urmează să fie anchetat de o comisie de specialitate, care va stabili cauzele deraierii.

Autori: Ana Maria Constantinescu, Claudia Cociug, Manuela Nicolescu

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: Microbuz în care se aflau 8 persoane, între care și 3 copii, răsturnat pe un drum județean din Hunedoara. A fost activat Planul roșu de intervenție | AUDIO